Google Maps past verdienmodel aan – tijd voor alternatieven?

09/05/2018

Google Maps

Google heeft aangekondigd het verdienmodel van Google Maps te gaan wijzigen. Het ‘pay as you go’-model wordt hiermee geïntroduceerd en de standaard- en premiumopties verdwijnen. Zoals TomTom bijna synoniem is voor navigatiesystemen, zo is Google Maps synoniem voor web-maps. De meeste ontwikkelaars kiezen dan ook voor Google Maps als ze een kaart in een webapplicatie moeten integreren. Uit data van stackshare.io blijkt dan ook dat Google Maps in bijna 90% van de applicaties wordt gebruikt.

Gevolgen ander verdienmodel

Het veranderen van het verdienmodel van Google Maps beïnvloedt dus een grote groep gebruikers, die ineens allemaal een creditcard aan hun Google Maps account moeten koppelen. Daarnaast worden de gebruikslimieten van voorheen afzonderlijke diensten gecombineerd in drie categorieën: Maps, Routes en Places. Kortom: genoeg reden om de gratis alternatieven voor Google Maps te overwegen. En die zijn er genoeg.

De populairste open-source alternatieven zijn Leaflet, Mapbox en OpenLayers. Elk van deze libraries heeft zijn eigen voordelen. Zo is Leaflet lichtgewicht, heeft het een zeer goede en uitgebreide documentatie en is het eenvoudig uit te breiden met verschillende plug-ins. OpenLayers heeft als voordeel dat het een groot aantal projecties ondersteunt en dat het een zeer uitgebreide set aan functionaliteiten biedt. Mapbox biedt de beste ondersteuning voor vectortiles en kan ook worden gebruikt voor 3D-weergaven.

NLMaps

Een gebruiksvriendelijke uitbreiding voor deze drie libraries is NLMaps. NLMaps is door de Nederlandse overheid ontwikkeld en is bovenop de drie bovengenoemde libraries gebouwd. Het biedt out-of-the-box ondersteuning voor het officiële kaartmateriaal van de Nederlandse overheid (de topografische kaart van Nederland) en de meest gebruikte ruimtelijke basisregistraties van Nederland (de Basisregistratie Kadaster en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen).

Wij werken onder meer voor:

 

Politie

Voor de Politie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Landelijk Team Forensische Opsporing ontwikkelen wij een locatietool waarmee op eenvoudige en snelle wijze gebieden in kaart kunnen worden gebracht. De combinatie van Node.js, QGIS, Geoserver, Leaflet en Angular maakt het een interessante applicatie die vanaf een centraal punt kan worden beheerd.

 

 

Achmea

Voor Achmea ontwikkelde Geogap een online plattegrondmaker voor boeren, die daarmee de brandveiligheid op hun erf kunnen verbeteren. Boeren selecteren op een eenvoudige wijze hun erf, plaatsen de iconen die relevant zijn voor hun plattegrond en delen het uiteindelijke resultaat met medewerkers of de brandweer.

 

 

Universiteit Utrecht

Voor de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht ontwikkelde Geogap een interactieve kaart die de data van het GGHDC in beeld brengt. In de online viewer is in één oogopslag te zien welke invloed bepaalde gezondheidsfactoren hebben op bewoners van bepaalde locaties en kunnen verschillende punten worden vergeleken.

 

 

Rekenkamer Metropool Amsterdam

Voor de Rekenkamer Metropool Amsterdam ontwikkelde Geogap een interactieve kaart die de vorderingen van Project 1012 in het Wallengebied in beeld brengt. Opvallende mogelijkheden: het door de jaren heen kunnen navigeren en het bekijken van foto’s per pand per jaar.

 

 

Advies over wat het beste alternatief is voor uw webapplicatie?

Bel ons op 0616355584, mail naar info@geogap.nl of gebruik het contactformulier.

Bekijk onze privacy policy.