Nederland van het gas af: Geogap en TPG slaan de handen ineen

16/06/2017

Het gas raakt op!

De doelstelling van de overheid is dat er in Nederland vanaf 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt. Dit moeten we doen door gebruik te maken van duurzame alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. In huis betekent dit dat de gaskraan dichtgaat: niet meer koken op gas, maar op inductie. Maar hoe gaan we dit bereiken? Enerzijds moet er goed over de invulling worden nagedacht, wil de gastransitie op een kostenefficiënte en logische manier kunnen plaatsvinden. Anderzijds moeten we nú met deze transitie beginnen willen we de doelstelling bereiken.

GIS en gas

Het antwoord op dit planningsvraagstuk ligt in open ruimtelijke data en het gebruik van GIS. In samenwerking met The People Group heeft GeoGap de eerste stap gezet. The People Group is expert in het inwinnen en opwerken van kwalitatief hoogwaardige en herbruikbare data, het faciliteren van de mensen en efficiente werkprocessen en het ontwikkelen van ondersteunende slimme tooling. GeoGap is expert op het gebied van open data, geografische analyse en applicaties.

Analyse van data van Enexis

Om de meest logische plekken om te beginnen met de gastransitie te bepalen hebben GeoGap en The People Group samen de data van Enexis geanalyseerd. Door het gasverbruik per wijk, de ouderdom van de buizen in de grond en de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) te combineren wordt een vervangpotentie per wijk bepaald. Binnen een wijk is te zien welke buizen het oudst zijn en welke panden op deze buizen zijn aangesloten. Door het gebruik van GIS weten we waar we het best kunnen beginnen met de gastransitie!

Bekijk hier de demo

Wij werken onder meer voor:

Hulp nodig bij uw geografische vraagstuk?

Bel of app GeoGap B.V. op 030-2270031, mail naar info@geogap.nl of gebruik het contactformulier.

Kop koffie drinken? Kom langs op Nieuwegracht 2B in Utrecht.

4 + 11 =

Bekijk onze privacy policy.