Nederland van het gas af: Geogap en TPG slaan de handen ineen

16/06/2017

Het gas raakt op!

De doelstelling van de overheid is dat er in Nederland vanaf 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt. Dit moeten we doen door gebruik te maken van duurzame alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. In huis betekent dit dat de gaskraan dichtgaat: niet meer koken op gas, maar op inductie. Maar hoe gaan we dit bereiken? Enerzijds moet er goed over de invulling worden nagedacht, wil de gastransitie op een kostenefficiënte en logische manier kunnen plaatsvinden. Anderzijds moeten we nú met deze transitie beginnen willen we de doelstelling bereiken.

GIS en gas

Het antwoord op dit planningsvraagstuk ligt in open ruimtelijke data en het gebruik van GIS. In samenwerking met The People Group heeft GeoGap de eerste stap gezet. The People Group is expert in het inwinnen en opwerken van kwalitatief hoogwaardige en herbruikbare data, het faciliteren van de mensen en efficiente werkprocessen en het ontwikkelen van ondersteunende slimme tooling. GeoGap is expert op het gebied van open data, geografische analyse en applicaties.

Analyse van data van Enexis

Om de meest logische plekken om te beginnen met de gastransitie te bepalen hebben GeoGap en The People Group samen de data van Enexis geanalyseerd. Door het gasverbruik per wijk, de ouderdom van de buizen in de grond en de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) te combineren wordt een vervangpotentie per wijk bepaald. Binnen een wijk is te zien welke buizen het oudst zijn en welke panden op deze buizen zijn aangesloten. Door het gebruik van GIS weten we waar we het best kunnen beginnen met de gastransitie!

Bekijk hier de demo

Wij werken onder meer voor:

 

Politie

Voor de Politie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Landelijk Team Forensische Opsporing ontwikkelen wij een locatietool waarmee op eenvoudige en snelle wijze gebieden in kaart kunnen worden gebracht. De combinatie van Node.js, QGIS, Geoserver, Leaflet en Angular maakt het een interessante applicatie die vanaf een centraal punt kan worden beheerd.

 

 

Achmea

Voor Achmea ontwikkelde Geogap een online plattegrondmaker voor boeren, die daarmee de brandveiligheid op hun erf kunnen verbeteren. Boeren selecteren op een eenvoudige wijze hun erf, plaatsen de iconen die relevant zijn voor hun plattegrond en delen het uiteindelijke resultaat met medewerkers of de brandweer.

 

 

Universiteit Utrecht

Voor de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht ontwikkelde Geogap een interactieve kaart die de data van het GGHDC in beeld brengt. In de online viewer is in één oogopslag te zien welke invloed bepaalde gezondheidsfactoren hebben op bewoners van bepaalde locaties en kunnen verschillende punten worden vergeleken.

 

 

Rekenkamer Metropool Amsterdam

Voor de Rekenkamer Metropool Amsterdam ontwikkelde Geogap een interactieve kaart die de vorderingen van Project 1012 in het Wallengebied in beeld brengt. Opvallende mogelijkheden: het door de jaren heen kunnen navigeren en het bekijken van foto’s per pand per jaar.

 

 

Hulp nodig bij uw geografische vraagstuk?

Bel of app ons op 030 2270031, mail naar info@geogap.nl of gebruik het contactformulier. Kopje koffie drinken? Kom langs op de Kromme Nieuwegracht 3 in Utrecht.

Bekijk onze privacy policy.